Focusing

Geboorte klein
Focusing is een liefdevolle manier om aandacht te geven aan wat je lijf te vertellen heeft. De wortels liggen in de jaren ’70 van de vorige eeuw. De Amerikaanse filosoof en psycholoog Eugene Gendlin onderzocht bij de beroemde psychotherapeut Carl Rogers, waarom sommigen wel baat hebben bij psychotherapie en anderen niet. Het bleek dat cliënten bij wie therapie aanslaat, vaak aarzelend en zoekend spreken.
Daarbij checken zij in hun lijf of het klopt wat ze zeggen of dat er betere woorden bij passen. Gendlin ontwikkelde gaandeweg een aantal stappen die dit proces leerbaar en overdraagbaar maakte voor iedereen en noemde het Focusing. In mijn opleiding psychosociaal werk heb ik kennis gemaakt met focusing. In 2019 heb ik leren focussen bij Focuscentrum Aaffien de Vries.

Het centrale begrip bij focusing is felt sense. Het is dat wat je in je in je lijf ervaart, wanneer je aandacht schenkt aan iets wat je bezig houdt, bv. een situatie op je werk of een onbestemd gevoel. De felt sense is dus niet het onderwerp dat je nu bezig houdt, maar wat je in je lijf beleeft als je ermee bezig bent. Bij focusing keer je naar binnen en maak je contact met je lijf. Je blijf je met aandacht en respect bij die felt sense die zich in je lijf aandient. Je merkt dan dat die felt sense impliciet richting en betekenis voor je heeft. Je lijf weet heel goed wat de volgende stap in de goede richting moet zijn. Door benieuwd bij de felt sense aanwezig te blijven, ontvouwt deze zich: de richting en betekenis openbaren zich. Bij focusing kom je in contact met de op groei gerichte beweging naar het mysterie.

Terug
Maak je keuze
Website Thuismonnik

Thuismonnik