Geestelijke Oefeningen

Ontmoeting klein
De Geestelijke Oefeningen vormen de ruggengraat van de ignatiaanse spiritualiteit, de spiritualiteit van de jezuïeten. Om geestelijk te groeien moet je oefenen, zoals je ook moet oefenen als je verder wilt komen in een ambacht.

Bij een retraite met de Geestelijke Oefeningen krijg je een ervaren begeleider met wie je dagelijks een gesprek hebt.

De begeleider geeft je teksten op uit het evangelie, waarmee je 4x per dag ongeveer een uur bidt of mediteert. Daarbij doen zich allerlei innerlijke bewegingen en gevoelens voor, positieve zowel als negatieve. Je legt a.h.w. het leven en sterven van Jezus naast je eigen leven, door te onderzoeken waar je wordt geraakt door het verhaal. Deze innerlijke ervaringen vormen weer stof voor het gesprek met je begeleider. Bezinningscentrum d'Oude Abdij in Drongen (BE) biedt iedere zomer verschillende mogelijkheden om de Geestelijke Oefeningen te doen. In Nederland kun je terecht bij Gemeenschap De Hooge Berkt in Bergeijk (NB).

Gebaseerd op de Geestelijke Oefeningen zijn er inmiddels verschillende vormen van retraite ontstaan. De website van de jezuïeten geeft duidelijke informatie over deze verschillende vormen. De volledige Geestelijke Oefeningen bestaan uit een stille retraite van dertig dagen. Predikant Elsbeth Gruteke schreef een prachtig verhaal over haar ervaringen met deze retraite voor de website van de jezuïeten. Zelf heb ik enkele malen de achtdaagse stille retraite gedaan. De Geestelijke Oefeningen zijn een intensieve en bijzondere manier van geestelijke groei. Zij maken het mogelijk om van binnenuit fundamentele levenskeuzes te maken. Ze bieden een unieke vorm van geloofsverdieping en leiden je naar God.

Een interview en een podcast over de Geestelijke Oefeningen vind je hier.

Terug
Maak je keuze
Website Thuismonnik

Thuismonnik